Dogo Argentino
Mataco Del Gualilan. Ejer: Birgitte Nielsen & Peter van Gils. Argentinsk import.
Yatay Del Gualilan. Ejer: Birgitte Nielsen & Peter van Gils. Agentinsk import.

FCI 292
Gruppe 2
 


Dogo Argentinoen er en selvstændig jagthund til jagt på vildsvin.

Den bliver stadig brugt til dette formål i store dele af verden, primært i Argentina og Usa, men også i det østlige Europa ser vi oftere of oftere at jægere værdsætter denne stærke hunds fine næse og kræfter.

 

Dogoen er også en god vagthund, som naturligt beskytter sit territorie og familie i situationer hvor det påkræves.

Dogoen handler dog aldrig uden grund, og overvejer altid situationen. Den er meget følsom overfor sin familie, og læser tit situationer gennem sin ejers adfærd. En intelligent hund som kan lære mange ting, med den rette motivation.


Dens jagt og seksualdrift er dog meget stærk,så i situationer hvor disse 2 instinkter er tændt, er det ikke nemt at få dogoen 100 % lydig og koncentreret på sin ejer, derfor kræver den en konsekvens og korrekt opdragelse lige fra den er hvalp. Disse instinker skal ikke fremyndes - men kontrolleres.

Er den ikke fristet af disse 2 drifter, er dogoen en nem og lydig hund.

 

Dogoen er dominant over for andre fremmede hunde af samme køn. Den kan leve med andre hunde i familien, og trives storartet med hund af andet køn. Samme køn er mere kompliceret. Tæver går nogen gange godt med andre tæver i familien, hvis de er vokset op sammen, hanner giver som hovedregel problemer med anden han, især ved løbetider - og situationer hvor jalousi/besiddertræng kan udspille sig.

Derfor anbefaler vi ikke i DMK at anskaffe sig 2 dogo hanner i samme familie.

 

I familien er dogoen en kærlig og rolig hund.

Den har gode stærke nerver og bliver nærmest aldrig stresset eller nervøs, den er modig og nysgerrig. I huset elsker den at være med hvor tingene foregår, uden at være anmasende.

Den elsker alle former for aktiviteter, her sætter kun fantasien grænser, den er lykkelig sammen med sin ejer, og følger ham gerne overalt - og i alt.

Dogoen er ikke nogen enmandshund, den er meget glad for mennesker og knytter sig ikke kun til en person. Den elsker sin familie og elsker at få besøg. Den er aldrig forbeholdende overfor inviterede fremmede.

Dogoen er robust, den er ikke sart, en tur i snestorm med sin familie, og måske som trækdyr - vil den kun syntes var herligt, og på den anden side elsker den også de varmeste sommerdage. Den er ikke følsom for vejr og vind.

 

Den kræver som hvalp en del socialisering med andre hunde og dens omgivelser.

 

Dogoen bliver på vores breddegrader brugt fortrinvis som familiehund, men, her skal man huske at dogoen er kun lykkelig hvis den har en funktion og lever et aktivt liv.

Vi har set de seneste år, at dogoen er fortrinlig til næsearbejde, da den selv her er meget motiveret i arbejdet.

Det kan være sweiss - redningsarbejde - eller alm. sporarbejde.

 

Vi anbefaler ikke førstegangskøbere at anskaffe en dogo.

Den kræver en del hundeforståelse, og opdragelsesfejl under opvæksten kan ødelægge den.

Dogoen er en hund til erfarne mennesker, som måske har haft en stor hund før og haft success med opdragelsen.

 

Sundhedsmæssigt er dogoen en forholdvis sund race.

 

Idet den er hvid og med kort pels, kræver den nærmest ingen pelspleje. Det er ikke godt for dogoen at blive badet ofte, og det er nærmest unødvendigt.

 

Der findes en del døvhed i racen. Hvalpe kan BAER testes (elektronisk døvhedstest) når de er 6-7 uger gamle. Her vil helt døve - og endsidige døve hvalpe kunne spottes.

 

De ensidige hvalpe fungerer fint og uden problemer  - men er døv på et øre. Nogle ensidige hvalpe orienterer sig visuelt hvalp efter lyden - især udendørs.

 

Køb aldrig dogo hvalp uden en BAER test.

 

BAER testen er en elektronisk test, der er 100 % sikker. Hunden bliver lagt i en let søvn - herefter bliver der sat en elektrode i panden - udsving på hvad hjernen registrerer af lyden kan ses på en computer skærm - der bliver lagt små højtalere i øret og sendt en 70 decibel lyd ind - først på det ene øre - derefter det andet.

BAERTEST kan foretages på Landbohøjskolen og hos Jan Birch, Odder Dyreklinik.

DMK anbefaler ikke Dogo Argentinoen til brug til bidearbejde, pga. den sentisive natur og høje jagtinstinkt - og jagtmetoder.

Kun meget få dogoer i verden har kunne klare denne form for arbejde, og desværre endnu flere er ødelagt pga. forkert og for uerfaren træning.

Dogen er fortrinsvis en jagthund, med alle de drifter der skal til, og disse drifter bør udnyttes. Den elsker mennesker og er ikke kun en enmandshund.

 

Den er vagtsom af natur, og er god til at skelne en rigtig situation og en fikseret - denne side af Dogoen anbefaler vi ikke at lave stærkere. Det er set at Dogoer der er trænet i bidearbejde, mister tilliden til fremmede mennesker og det er meget utypisk for en Dogo at være sådan.

Egner sig ikke til at bo i byen, men til et hjem på landet med massere af indhegnet plads.


Racestandard:
http://www.dansk-kennel-klub.dk/files/pdf/Argentin.pdf 

Avlsrestriktion:
http://dansk-kennel-klub.cms123.com/0/459 

For yderligere information kontakt venligst bestyrelsen i DMK.